• 23
  • Júl
6 költség, amit Németországba költözve elkövethetsz- de akár el is kerülhetsz

6 költség, amit Németországba költözve elkövethetsz- de akár el is kerülhetsz

Ilyen és hasonló véleményekkel naponta összefutunk:

Segítsetek! Egy étteremben dolgozom napi 18 órát, heti 7 napot… A fizetésemet nem adják oda teljesen, késve adják … A pincében alszom egy matracon… Fogalmam sincs hova forduljak nyelvtudás nélkül”

Bizony van pár dolog, amire a kezdetekben oda kell figyelni, hogy a németországi álom, ne rémálom legyen! Ha meg még jobban odafigyelsz, akkor akár pénzt is megspórolhatsz… Tehát most nézzünk 6 tanácsot kezdőknek…

  1. 1. Nem megbízható cég

Több cég ígér jól fizető állást, kevés nyelvtudással. Nézz utána a cégnek, aminél dolgozni fogsz! A német cégek se mindig teljesen korrektek, senki nem szeretne feketén dolgozni! Ha a cég korrekt, utána tudsz nézni mióta van a piacon, és mindenképp jó hír ha egy fejlődő cégről van szó, mivel ha a cég terjeszkedik, ott jól mennek a dolgok.

  1. 2. Nem megfelelő nyelvtudás

Ha nem megfelelő a nyelvtudásod és nincs senki, aki segít, akkor nagyon nehéz lesz megoldani, ha esetleg mégis nehéz helyzetbe kerülsz. Egy minimális nyelvtudásra tehát a munkakörtől függetlenül mindenképp szükséged lesz! A legjobb, ha olyan céget keresel, ahol a társaid is beszélnek az anyanyelveden, ahol tapasztalt kollégákhoz csatlakozol és ők segítenek a kezdeti nehézségekben.

Mindenképpen érdemes a nyelvtanulásra kicsit fókuszálni, jobb nyelvtudással sokkal jobb fizetést lehet elérni. Olyan céget is találni, aki a dolgozóinak nyelvoktatást biztosít, ezáltal meg fejlődési lehetőséget.

  1. 3. Szállás

Nézz körül és számolj utána! Van cég, aki sok pénzt ígér, de nem biztosít semmit. Szállást találni nem könnyű és nagyon költséges, ugyanúgy a rezsi is. Ha nincs ismerős, ingatlaniroda segíthet, viszont neki is jutalékot kell fizess. Valamint hatalmas garanciapénzeket kérhetnek a lakástulajdonosok is. Tehát nézz utána a kiszemelt környéken a lakásáraknak, annak hogy a Te szakmádban milyen fizetések vannak azon a részen. Legtöbb esetben megéri olyan céggel szerződni, aki biztosít lakást és tudod, hogy biztonságba vagy.

  1. 4. Pénztartalék

Ne indulj el megfelelő tartalék nélkül, legyen legalább 1-2 hónapra tartalékod! Nem minden cég ad előleget és ha hivatalosan dolgozol, akkor a fizetésed a ledolgozott hónapra kapod. Számolj azzal is, hogy amíg nem kapod meg az első fizetést, addig is kell munkába járni, kell enni és lakbért fizetni.

  1. 5. Otthoni hivatalos ügyek

Ne felejtsd el az otthoni dolgokat lezárni, ne lezáratlan dolgok miatt kelljen pluszban hazautaznod. Ha már biztos vagy benne, hogy hosszú távra maradsz, mondd fel a különböző szerződéseket, bankszámlákat, jelentkezz ki a lakcímedről.

  1. 6. Bankszámla

Itt is érdemes körülnézni.

A legegyszerűbb a legközelebbi bankba bemenni és számlát nyitni, de sokszor ez a legköltségesebb is. Általában 5-10 euró havi díjjal számolni kell, ami éves szinten minimum 60 euró. Nem sok, de ha sok banknál ezt ingyenesen is meg lehet tenni, akkor inkább használd másra azt a pénzt!