• 20
  • JUN
Sosem szabad szem elől téveszteni a célt

Sosem szabad szem elől téveszteni a célt

Sosem szabad szem elől téveszteni a célt

A külföldi munka sem sokban különbözik más munkától. Ezt is meg kell szerezni, el kell végezni, hozzá kell szokni, és ezt sem csak önmagáért tesszük, hiszen mindenki valamilyen kitűzött célt szeretne elérni általa.

A szentegyházi Dimény Katalin, a Clearservice munkatársa is így volt ezzel – beszélgettünk tapasztalatairól, mindennapjairól, most viszont azt mondta el, mit szeretne elérni, és miben változtatta meg őt ez a munka.

Hogy érzi, elérte a célját a külföldi munkával? Hogyan segítette ez a problémái megoldásában?

A fő célt, amiért kijöttem, vagyis a lányom taníttatása, azt egyértelműen igen, s most már további terveim is vannak. Ezért szeretnék még egy évet dolgozni az új célok érdekében.

A külföldön eltöltött második év, hogyan fogja segíteni az otthoni életet?

Nehéz azt megjósolni, hogy akkor milyen lesz a helyzet, de szeretném otthon folytatni a varrást, ez az egyik terv, amiért még itt vagyok. Arra még nem merek gondolni, hogy akár vállalkozzak is, úgy érzem ehhez kicsi vagyok. A cél az, hogy otthon folytassam a varrást ebből, amit itt megvalósítok.

Tehát két év munkával már nem csak a családot lehet segíteni, de akár nagyobb terveket is meg lehet alapozni?

Bízunk benne, hogy így lesz. Korábban még sosem voltam úgy, hogy legyen félretett pénzem, ehhez is hozzá kell szokni.

Mire van szükség ahhoz, hogy pénzügyileg megérje egy ilyen munka? Mit kell tenni ahhoz, hogy mikor hazamegy az ember, tudja azt mondani, hogy tényleg megérte?

A megfontolt költekezés nagyon lényeges. Amikor kijön az ember külföldre dolgozni, biztosan nagyon sok csábító dologgal találkozik az üzletekben, a polcokon, de erről-arról le kell mondani. Nem lehet sok mindent megvenni csak azért, mert tetszik, kell egy kis önmegtartóztatás. A sok csillogó-villogó reklámok és akciók az embert el tudják vakítani, sokszor észre sem vesszük, és amit kerestünk, könnyen el is megy.

De ugyanakkor ha látok valami szépet és jót, vagy valamit meg szeretnék kóstolni, akkor azt megtehetem, sőt, akár még veszek máskor is belőle, de nem mindent. Meg lehet nézni és kóstolni dolgokat, nem kell bezárkózni, csak okosan kell beosztani a pénzt. Ez végül is otthon is minden nap így van: azt szoktam mondani, hogy aki a kicsit nem tudja megbecsülni, az a nagyot sem fogja tudni beosztani.

Milyen más többletet ad a munka a jövedelmen kívül?

Akinek olyan a hozzáállása, az tud fejlődni. Szakmát lehet tanulni és egymástól is nagyon sokat tanulhatunk emberileg.

Dimény Katalin szakmai előképzését a Clearservice biztosította: a cég még a külföldi munka megkezdése előtt, Székelyudvarhelyen biztosít két hetes tréninget munkavállalói számára, ahol egy képzett tréner felügyelete mellett, egy, a munkához illeszkedően kialakított hotelszobában készülnek fel az alkalmazottak a munkára. Ezt a képzést egy újabb egyhetes felkészítő követi, ami már Németországban, a munkavégzés helyén történik.

"A takarításra megtanított édesanyám, és meg is követelte, amiért gyerekkoromban sokat bosszankodtam, nem tetszett a helyzet, de most viszont nagyon is hasznát veszem."

Bár két év után tervez hazajönni, de maradna még szíve szerint? Mire elég ez a két év?

Végül is úgy indultam, hogy egy évet maradok, és kettő lesz belőle. Ha az egészségem engedi, és még szükségét érzem, akkor nincs kizárva, hogy maradok még.

Mit ajánlana másoknak, akik külföldi munkán gondolkodnak? Mire figyeljenek, mire készüljenek?

Az én személyes véleményem, és amit megtanultam, hogy háttér nélkül semmiképp sem jó belefogni. Ezt a saját bőrömön tapasztaltam Svájcban, ahova csak úgy kimentem, és nem volt ahova fordulni a problémákkal. Egyik ismerősömmel itt Németországban is történt egy hasonló eset, úgyhogy tényleg azt látom, nagyon fontos a háttér.

Ugyanakkor a komolyság és az erős elhatározás nagyon fontos. Figyelni kell folyton a célra, amiért kijött az ember, és ki kell zárni a fölösleget.

A svájci munkához képest itt most honnan van a háttér, a támasz? A cég biztosítja, vagy a munkatársak?

Sokszor itt is idegen nyelvű emberekkel kell dolgozni, és egy-egy szót megért az ember, de én még egy év után sem érzem azt, hogy el tudnék egyedül igazodni. Ilyenkor nagyon jó, hogy van aki a törvényes részét, a hivatalos dolgokat elintézze, és ezt is biztosítja a Clearservice. Én csak reggel bemegyek munkába, megtudom mi a feladatom, sőt, egy hétre előre megkapom a beosztásomat a magyar főnökömtől. Tudom, hogy mikor fogok dolgozni, az esetleges változásokról is értesítenek.

Mi a kedvenc emléke a külföldi munkáról?

Talán együttvéve az egész. Számomra pozitív élmény. Az elején persze voltak nehézségek, néha engem is nehezebben tudtak elfogadni, talán más szemmel látom a világot, mint mások. De még ezek is megszépülnek már ennyi idő után is, és lehetett tanulni belőlük.

Ha az ember a rosszat is jóra fordítja, akkor idővel minden jóra fordul. Összességében nekem pozitív ez az év. A hadak útját meg kell járni, de ha egymásban nem folyton a rosszat, hanem a jót keressük, van türelmünk, kitartásunk, és nem tévesztjük szem elől a célt, akkor azt el is fogjuk érni.