• 14
  • SZEPT
A külföldi munka is a hozzáálláson múlik

A külföldi munka is a hozzáálláson múlik

A külföldi munka is a hozzáálláson múlik

Ha egy olyan társaságban kerül szóba a külföldi munka, ahol még senki sem dolgozott külföldön, legtöbbször az egésznapos robot, a kimerültség, a kritikán aluli körülmények és a lelketlen munkaadók lesznek a fő téma, és nem a sikersztorik. Pedig utóbbiból is akad bőven.

Dimény Katalin nem először dolgozik külföldön – próbált már szerencsét Magyarországon, de a sokak számára álomországnak tűnő Svájcban is. A megfelelő háttér nélküli nekifutamodások után végül a Clearservicenél állapodott meg, ahol már egy éve a csapat tagjaként dolgozik németországi szállodákban, és egy újabb évre hosszabbít.

Katalin egyedül neveli lányát, akinek sikerült finanszírozni az egyetemi tanulmányait, és most már merészebb álmokat is dédelget, köszönhetően a Németországban megszerzett tapasztalatoknak és anyagi alapozásnak. Sikerének történetét ő maga meséli el – először a munkaszerzésről, és a munkaadó megválasztásának fontosságáról.

Mivel foglalkozott itthon, mielőtt külföldi munka után nézett?

Elsősorban varrónő vagyok és voltam. Sok más szakma mellett ez az, amit igazán szeretek is csinálni, és szeretném is folytatni. Otthon, Szentegyházán is egy varrodában dolgoztam, s mielőtt ide kijöttem voltam, két évet Székelyudvarhelyen is egy magán varrodánál. Nagyon szerettem a stílus varrását is, csak az anyagi oldala miatt abba kellett hagynom.

Miért döntött úgy, hogy külföldre megy dolgozni?

Bár nagyon szerettem, amit csináltam, és szép dolgokat hoztunk létre, de nem volt jövedelmező – mikor már bérletre is kölcsön kellett kérni, akkor rájöttem, hogy lépni kell.

Sokan panaszkodnak, hogy nincsenek szakemberek, akik tudjanak egy szakmát, és amikor kerül, akkor nem fizetik meg.

Sajnos ez van otthon, de reméljük, hogy változni fog.

Említete, hogy szerette is a varrást, nem csak egy munka volt. Ezek után miért ezt a munkalehetőséget választotta, hogy a Clearservice-nél dolgozzon?

Egy ismerősöm dolgozott már itt korábban, és ő nagyon jó véleménnyel volt a csapatról. Amikor ő a Clearservice-nél volt Németországban, akkor én Svájcban próbálkoztam, ahová a jobb megélhetés reményében mentem, de csalódnom kellett. Ekkor jött képbe ez az ismerősöm, aki már fél éve volt a Clearservice munkatársa, és én is próbálkoztam, jelentkeztem.

Azóta megszakítás nélkül működik a munka?

Igen. 2015. február 3-án jöttem ki, Németorászgban és azóta folyamatosan a Clearservice-nél dolgozom.

Milyen volt a kezdet? Mennyire volt nehéz megszokni a munkát?

Számomra a szálloda takarítás nem volt gond, talán még egy kicsit mániákus is vagyok benne. Korábban Magyarországon is takarítottam, Svájcban is kellett ezt is csinálnom, és szeretem ezt amit most csinálok.

Nem volt könnyű, sőt, szörnyen nehéz volt, mint minden kezdet – de ez szerintem bármilyen munkahelyre igaz, hogy egy bizonyos időnek el kell telnie ahhoz, hogy az emberek egymást megismerjék, elfogadják. Nehéz volt, de végig tudtam csinálni.

Ezt többen is említik, hogy nem könnyű munka, de ezek szerint bele lehet szokni, ez sem lehetetlen.

Hozzállás kérdése az egész. Munka lehet az is, hogy egész nap a számítógép előtt ül valaki, és gépel, de a hozzáálláson múlik minden, az is, hogy kinek mi a nehéz.

Mire van még szükség ahhoz, hogy valaki jól helytálljon ebben a típusú munkában?

Türelemre, alkalmazkodókészségre és egymás elfogadására. Talán ez utóbbi az egyik legfontosabb. A lemondás is benne van a pakliban, hiszen lehet, hogy megszoktam, hogyan indítom a napom, de ilyen helyzetben hozzá kell szokni, hogy például nem én vagyok az első a fürdőben. Hála Istennek közöttünk ezek a dolgok jól kialakultak, és nem is volt gond.

Az interjú még nem ért véget, Katalin hamarosan tovább mesél a külföldi élet mindennapjairól. Kövesd a Clearservice blogját és Facebook-oldalát, hogy ne maradj le a folytatásról.