• 04
  • AUG
Itt megtanulod az idődet is beosztani

Itt megtanulod az idődet is beosztani

Itt megtanulod az idődet is beosztani

Ha egy olyan társaságban kerül szóba a külföldi munka, ahol még senki sem dolgozott külföldön, legtöbbször az egésznapos robot, a kimerültség, a kritikán aluli körülmények és a lelketlen munkaadók lesznek a fő téma, és nem a sikersztorik. Pedig utóbbiból is akad bőven.

Dimény Katalin történetének egyes részleteit már korábban megismerhették blogunkon. Mesélt már korábbi, negatív tapasztalatiról is, de az is szóba került, hogyan talált magának olyan munkaadót, akivel már hosszú idő óta együtt tud működni.

Természetesen egy munka megszerzése csak az első lépés, azután jönnek a külföldi élet mindennapjai, a beilleszkedés. Katalin most erről mesélt.

Milyen Németországban élni? Milyen az ottani élet?

Mivel már voltam külföldön, és egyes leckéket már megtanultam, ez sokat segített. Amikor először voltam Budapesten például, nagyon nem tudtam, hogyan fogok eligazodni például, de a mai modern világban minden jól ki van írva, könnyű tájékozódni Amikor Zürich közepében egyedül álltam a nagy semmiben, az nagyon nehéz volt, és ott megtanultam, hogy sokszor csak magára számíthat az ember, és még a legrosszabb is a javára válhat.

Ezeket tudva bátrabban jöttem ide, s tudtam, hogy ha ott eligazodtam, akkor itt is menni fog. Például az élelmezés sem úgy van, mint otthon, egy kicsit át kellett szokni. Amihez igazodni kell, és az elsődleges, hogy a munkahelyen pontosan megjelenjek, és a munkát az elvárások szerint elvégezzem, és a szabadidő persze rajtam áll, hogyan töltöm el.

Mennyi a szabadidő?

A munka befejeztével másnap reggelig szabad az ember és hetente van pihenőnap természetesen. Ebben a szakmában az a jó, hogy rendszerint reggel 8-kor kezdődik a munka és legkésőbb 16 óráig tart.

Hallani azért olyan munkákról is, ahol szabadidőről nem igazán beszélhetünk, éppen csak egy étkezésre és egy gyors alvásra futja a munka után.

Sok minden függ attól, ki hogyan osztja be az idejét. Nálunk is előfordult, hogy munka után még elmentünk vásárolni, még nézelődtünk egy kicsit, és hamar este lett.

Hogyan néz ki egy napja és egy hete? Hogyan zajlik a munka?

Mi reggel nyolc órakor kezdünk el dolgozni, ehhez ugye kicsit hamarább kell érkezni, hogy előkészítsük a napot, és nyolc órakor tudjunk nekifogni a takarításnak. Megvan egy bizonyos számú szoba, hogy kinek mennyi jut – nálunk rendszerint mindenki egy emeletet kap, és ha valaki korábban végez, segít másnak, akinek esetleg több van.

Amikor mindenki végzett, elpakolunk, rendet hagyunk magunk után, és elvégezzük, ami még ránk van bízva. A szobaszámtól függően hol korábban, hol későbben végzünk, de legkésőbb délután négyig be kell fejezni a munkát.

Egy év külföldi munka után mi hiányzik a kinti életből?

Egyértelműen a család. A szeretteim, és az édes otthon. A lakhatással itt sincs gond, hiszen tiszta a lakás, kényelmes és meleg, én személy szerint teljesen meg vagyok elégedve, de ami hiányzik az a család, a jó borvíz, az otthoni ízek. De hála a jó Istennek és a technikának naponta tudunk beszélni, és látjuk egymást, így könnyebbek a napok, és könyebb a honvágyat is legyőzni.

Milyen gyakran tudnak találkozni?

Amikor kijöttem, akkor úgy volt, hogy fél év után kapok két hét szabadságot az első évben, aztán fél év után ismét két hetet. Ez annyiban módosult, hogy a februári érkezésem után júniusban a lányom Kolozsváron végzett az egyetemmel, és arra haza tudtam menni, úgyhogy már öt hónap után hazautaztam. Ezt megértéssel fogadták, és gond nélkül meg tudtam oldani.

Ettől függetlenül legalább három-négy hónapot érdemes egyszerre dolgozni, hogy értelme is legyen és csak utána elmenni szabadságra.

Az interjú még nem ért véget, Katalin hamarosan tovább mesél a külföldi élet mindennapjairól. Kövesd a Clearservice blogját és Facebook-oldalát, hogy ne maradj le a folytatásokról!