• 1
  • MÁJ
Otthonunk a Föld - Csemete csemetéinkkel

Otthonunk a Föld - Csemete csemetéinkkel

Hallottál már az ökológiai lábnyomról? Nálad is célba ért a zöldebb jövő gondolata a közösségi média felületein?

 

Mit tehetünk mi az élhetőbb, zöldebb jövőért?

Sokat. Zöldítsünk, ültessünk fát, cserjét, haszonnövényeket, komposztáljunk, éheztessük a kukát, szigeteljünk, közlekedjünk közösen, vásároljunk tudatosan, kerüljük a csomagoltat, váltsunk környezetbarát szerekre, együnk friss hazait, kevesebb állatit. Ajándék a környezetnek, az egészségnek. Hidd el, a Föld meghálál majd minden apró lépést, amit érte teszel.

 

 

Tudtad?

Egy fa elültetése nem csupán néhány évre szól. A fák és erdők oxigént termelnek, felhasználják a légköri szén-dioxidot, mérséklik a klímaváltozás hatását, megfogják a talajt és a vizet, mérsékelve az eróziót, élőhelyet biztosítanak számos fajnak, mikroklímát alakítanak ki, sőt kikapcsolódást nyújtanak.

Hozzánk hasonlóan a fák is lélegeznek, de a legtöbbjük fordítva, mint mi. Míg az emberek oxigént lélegeznek be, és szén-dioxidot lélegeznek ki, addig egyensúlyi állapotban a fák szén-dioxidot lélegeznek be, és oxigént lélegeznek ki.
Egy év leforgása alatt egy átlagos fa 12 kilogramm szén-dioxidot lélegzik be, és egy négyfős családnak elegendő mennyiségű oxigént lélegzik ki.
A faültetés tehát olyan, mintha egy sejtet adnánk a Föld tüdejéhez, így csökkentve az emberi tevékenység által előállított légköri szén-dioxid felhalmozódását, amely a globális felmelegedéshez vezet.

 

Kiderült ez a téma, ott belül mindenkit foglalkoztat, de sokan tanácstalanok vagyunk, hogy milyen konkrét dolgot tehetünk.

Együtt, közösségben, összefogva sokkal könnyebb! És ebből a megfontolásból kiindulva mi nagyon lelkesek lettünk és tenni akarunk!

 

Első körben, szerveztünk egy kisebb faültetést, ami végül nagyra sikeredett és 22 gyümölcsfát ültettünk.

Fontosnak tartottuk, hogy gyerekeinknek is példát mutassunk és egyre inkább tudatosuljon bennük a környezetvédelem fontossága. Alapvető dolog, hogy a szemét a kukába való és nem dobáljuk szét. Fontos, hogy tudják, hogy a falból kiálló csap nem egy kiapaszthatatlan forrás, elzárjuk például fogmosás közben. Megtaníthatjuk gyerekeinknek, hogy a villany ne égjen feleslegesen, illetve a tévé se legyen bekapcsolva, ha senki sem nézi. Mire felnőtt lesz, a mozdulatok már automatikussá válnak, és minden ilyen apróság okosítja és felelősebb felnőtté teszi őket.

 

A faültetés nemcsak a jövő generációnak hasznos, – árnyékot ad, tisztítja a levegőt, megfogja a talajt – emellett nekünk is örömet és büszkeséget okozott.

Mindannyian megállapítottuk, hogy több hasonló, sikeres, közös ügyre van szükség!